Main menu
  • banner-2.jpg
  • Bannerleadership.jpg
  • juist2.jpg
  • Leidenhoven-banner.jpg
  • PB0868312.jpg

Leidenhoven College heeft een netwerk docenten en studenten die op verzoek lezingen kunnen geven. Op deze pagina zullen lezingen worden geplaatst die door dit netwerk zijn gegeven en die op verzoek kunnen worden herhaald bij bijvoorbeeld studenten- of studieverenigingen. Neem daarvoor contact op met Leidenhoven College (zie sectie Contact).

De kunst van leven en sterven

Spreker: Daan van Schalkwijk (Dr., Systeembioloog)

Titel: De kunst van leven en sterven.

Beschrijving: De wet toetsing levensbeƫindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding is recent geƫvalueerd, en euthanasie in Nederland neemt toe. Ook lijken Nederlanders minder te denken aan de dood dan vroeger, maar als ze er aan denken is euthanasie de eerste medische handeling waar ze bij stilstaan.

Het nieuwe regeerakkoord besteedt veel aandacht aan ouderenzorg, vooral rondom het levenseinde. De helft van de partijen in de huidige regering inspireert zich van origine op een christelijke mens- en levensvisie, een visie waar veel mensen in onze maatschappij tegenwoordig niet bekend mee zijn. De christelijke traditie onderstreept de levenskunst, die invloed heeft op het levenseinde. Wat is de achtergrond van het christelijk denken over ouderdom en dood? Kan dit ook inspiratie bieden voor niet-gelovigen? In het recente boekje "Levenskunst en Levenseinde" gaan Daan van Schalkwijk en Lambert Hendriks op deze vragen in. In deze lezing zal Daan een aantal hoofdpunten uit het boekje belichten, en gelegenheid geven tot een vriendschappelijk gesprek over deze wezenlijke vragen.